Recipe Tongbaechu-kimchi: 통배추김치 | Kimchi Napa Cabbage Instant Way
Bahan-bahan :
1kg Kobis Panjang
2 batang lobak merah sederhana
1 ikat daun bawang
1 cawan air sejuk
1/4 cawan garam laut
Paste :
6 ulas bawang putih dicincang halus
1/3 cawan serbuk lada babas
1/4 cawan sos ikan / nam-phla
1 tbsp gula
2 tbsp cuka
Belah kobis kepada 2 bahagian ; setiap bahagian potong lebih kurang 2 inch. Kalau nipis sangat nanti tak crunchy. Basuh bersih dan taburkan sea salt dan air sejuk.
.
Gaul rata dan ramas-ramas sedikit supaya kobis itu "masak" dengan garam. Biarkan dengan garam selama 10min.
.
Sementara tunggu kobis, potong daun bawang lebih kurang 2inch jugak. Yang bahagian putihnya dibelah 2. Lobak merah pula dihiris seperti mancis. ketepikan. Kemudian bilas bersih kobis tadi dan toskan.
.
Gaulkan semua bahan paste. Ketepikan.
.
ambil 1 mangkuk besar, masukkan semua sayur dan masukkan paste. guna sarung tangan untuk menggaul rata. jangan ramas kuat sangat nanti benyek. Kemudian sesuaikan rasa, tambah gula / garam jika perlu. Ikut tekak memasing.
.
Simpan didalam bekas yang bersih. Boleh dimakan terus atau biarkan 20min supaya rasa sebati dengan sayur. Jika simpan dalam fridge, boleh tahan 7 hari. Insha Allah. Rasanya akan bertambah kuat semakin lama diperap.
Comments
Post a Comment